La province de Namur, au coeur de votre quotidien
HET EVENEMENT    CONTACT             FR I NL
Filosofie

De "Trail du Saint-Jacques-de-Compostelle" volgt de beroemde pelgrimsroute, een manier om die mythische route maar ook de omringende regio te promoten.

De Trail du Saint-Jacques-de-Compostelle wordt georganiseerd dor de Federatie voor Toerisme van de Provincie Namen (FTPN), die sinds 2011 acties in verband met de Europese Cultuurroute "De Weg naar Santiago de Compostella" in de uitvoert.
In 2012 werd de FTPN lid van de 'Fédération Européenne des Chemins de Saint-Jacques de Compostelle'. Binnen die vereniging vertegenwoordigt de FTPN België om de cultuurroute te versterken en Namen als stad langs de route op de kaart te zetten.

In 2017 organiseert de FTPN haar tweede "Trail du Saint-Jacques de Compostelle" in de provincie Namen op 23 en 24 september.
Het evenement heeft 2 doeleinden: het creëren van een sportieve en toeristische dynamiek binnen het kader van de 'Fédération Européenne des Chemins de Saint-Jacques de Compostelle' en van een nieuw 'Sint Jacobsproduct'.

De 'Trail du Saint-Jacques de Compostelle', van de ene citadel naar de andere, is meer dan een loopwedstrijd en zet ook de geschiedenis van de pelgrimsroute in de provincie Namen in de schijnwerpers. Het parcours volgt trouwens de route om de deelnemers van de Citadel van Namen naar de Citadel van Dinant te brengen. Op de flanken van de Maasvallei, in weelderige landschappen, door bossen, over het plateau van de streek tussen Samber en Maas, op de sterke hellingen van het kasteel van Poilvache, wat een parcours!

De 150 km volgen een alternatief parcours van de Sint Jacobsroute via de valleien van de Lesse, van de Houille en van de Semois.
Wie de Sint Jacobsroute volgt, heeft ook een afspraak met de geschiedenis. Namen bezit trouwens meerdere verwijzingen naar de bekende heilige: de Tour Saint-Jacques, de kerk L'Eglise Saint-Jacques en zelfs de voet van de heilige als relikwie in het 'Musée provincial des Arts anciens du namurois'. Vanaf de Oudheid is de Maasvallei als een slagader van economische, sociale en culturele ontwikkeling. Vele overblijfselen in het gebied van Namen tot Dinant bewijzen dat. Het verwondert dus niet dat de Maasvallei en Namen altijd al belangrijk waren voor pelgrims op doortocht.

De 'Le Trail du Saint-Jacques' is een sportief en feestelijk gebeuren. Welke afstand men ook aflegt, elke stap op de paden zal je de rijkdommen van onze mooie regio doen ontdekken. Je profiteert bovendien van de vele animaties verspreid over het traject.
Mis de trailrun op 23 en 24 september 2017 niet en beleef een ervaring die je niet onverschillig zal laten. En misschien voel je je nog geroepen om de rest van de pelgrimsweg af te leggen tot aan het eindpunt in Santiago de Compostella, 2200km verder!

 

 

Le Trail du Saint-Jacques-de-Compostelle emprunte les chemins du célèbre pèlerinage, une façon de mettre en valeur cette voie mythique ainsi que la région qui l’entoure.

 

 

Voorstelling van de organisator en de partners

De Federatie voor Toerisme van de Provincie Namen heeft als missie het bevorderen van het toeristische imago van de provincie Namen, van haar grote toeristische potentieel in België en in de omringende landen, het ontwikkelen van het toeristische aanbod in functie van de eisen van de markt, en het coördineren van toeristische partners.

De provincie Namen, ook het Land van de Valleien genoemd, heeft drie grote aantrekkingspolen: de Meren, de Rivieren en de Ardennen. Die vertegenwoordigen de gevarieerde rijkdom van het gebied maar hebben elk een eigen identiteit.

www.paysdesvallees.be

Fédération européenne des Chemins de Saint-Jacques de Compostelle


 


Opgericht op 1 april 2011 in Le Puy-en-Velay

Franse vzw

Stichtende leden: Xunta de Galicia (Espagne) ; Communauté d’agglomération du Puy en Velay (France), Groupement européen de coopération territorial Galice en Noord-Portugal (Portugal).

Missie : het samenbrengen van gemeenschappen uit gebieden van het Europese continent waar de Sint-Jacobswegen lopen rond een gemeenschappelijke culturele en toeristische promotie van die pelgrimsroutes, een cultureel erfgoed dat zij al meerdere eeuwen delen. (Artikel 1 van de statuten)

 

Landen die lid zijn (01.01.2016):

 • Frankrijk: Puy-en-Velay - Communauté d’agglomérations
 • Spanje: Xunta de Galicia
 • Italië: Commune d’Assise
 • Portugal: Commune de Vila Pouca di Aguiar
 • België: Province de Namur – Fédération du Tourisme

Bestuur

Voorzitter - België : Jean-Marc VAN ESPEN
Vice-Voorzitter - Spanje : Nava CASTRO DOMINGUEZ
Vice-Voorzitter - Frankrijk : Laurent WAUQUIEZ
Vice-Voorzitter – Italië : Antonio LUNGHI
Penningmeester - Portugal : Catarina CHAVES

 

 Objectieven :

 •  UNIEKE en OFFICIELE vertegenwoordiger bij de Raad van Europa
 • Garant van de vermelding Cultuurroute van de Raad van Europa
 • Garant van de gecoördineerde ontwikkeling van het Europese netwerk van Sint-Jacob
 • Het Europese netwerk vergroten
 • PRAKTISCHE TIPS UITWISSELEN tussen de gemeenschappen
 • Coherentie geven aan de acties van de verschillende acteurs in de verschillende landen
 • Aandacht en steun geven aan vriendschappelijke sites, universiteiten, verenigingen, pelgrims, toeristische actoren, enz.
 • Gemeenschappelijke operaties met een sterke Europese impact creëren
 • « Saint-James Way » op gang brengen

 

Présentation de l'organisation et ses partenaires

Vzw Entreparenthèses, créée depuis un an et demi, a pour objectif de favoriser l’esprit d’entreprendre via le sport chez les jeunes ou demandeurs d’emplois.

De vereniging is vooral actief op drie vlakken :

Om te beginnen het beheer van Cabane du Bout du Monde in Chevetogne, dat toevertrouwd wordt aan jongeren en werkzoekenden om hen te helpen op de weg naar werk.
Ten tweede organiseren we Ondernemersdagen voor klassen, groepen jongeren, opleidingscentra, die deelnemen aan Cabane du Bout du Monde in het gezelschap van een ervaren ondernemer. Via sportieve en culinaire activiteiten en debatten proberen we hun ondernemersgeest te stimuleren en ze te doen nadenken over hun professionele toekomst.

Ten slotte organiseert Entreparenthèses sportieve activiteiten: Trail, Jogging, Nordic Walking in een gezellige en menselijke sfeer. We houden van sport. Voor ons is sport een essentiële vector voor het professionele succes van vele personen.

www.entreparentheses.be